Найкращі м'ячі для залу

Опубліковано 2022-07-20
Найкращі м'ячі для залу



Найкращі м'ячі для залу

Міні футбол або футбол у приміщенні не менш популярний, ніж ця гра на відкритому полі. У зв'язку з цим виникає багато питань, як вибрати найкращі м'ячі для зали. Оскільки характеристики поверхні, де проходять ігри, від усіх звичних натуральних і штучних полів, необхідно підбирати і відповідний інвентар. На перший погляд може здатися, що футбольний та футзальний м'яч однакового діаметра зовсім не відрізняються один від одного, однак така думка помилкова. В даному огляді ми розглянемо, як вибрати найкращі м'ячі для залу, їх основні характеристики та на що звернути увагу при покупці.

 

Найкращі м'ячі для залу та їх особливості

Основна відмінність м'яча для залу полягає у вазі та будові. Виріб важчий і має невеликий рівень відскоку. Параметри згідно з якими їх виробляють, регулюються FIFA (Futsal Laws of the Game EN 2012-2013 FIFA), Діапазон ваги згідно з цими приписами становить 400-440 грам. Вироби мають бути сферичними та мати довжину кола 62-64 см. Вихід за ці рамки свідчить про невідповідність стандартам. Рівень тиску передбачається 06-09 атмосфер. Параметри відскоку – не менше 0,5 м та не більше 0,65 м при падінні з височини 2 метри. Щоб гри в обмеженому просторі проходили результативно, необхідно дотримуватися перелічених нижче показників.

 

Кращі м'ячі для залу та матеріал:

Виробники застосовують такі матеріали як TPU, PVC, PU або PP

  • Маркування PVC означає гума чи шкіра
  • Позначення PU – поліуретан
  • PP – це поліпропілен
  • TPU - термополіуретан

Для футзалу найбільш оптимальний спеціальний міцний поліуретан, що володіє необхідними характеристиками (гума підійде для вуличних турнірів на асфальті). Чим якісніший і щільніший PU, тим дорожчий м'яч.

 

Камера: 

Вибір між бутиловою та латексною камерою має ґрунтуватися на наступних нюансах. Латекс забезпечує кращий контакт, проте швидше здувається, бутіл дозволяє довше зберігати форму, при цьому він трохи жорсткіший. Також важливу роль відіграє клапан, який має утримувати повітря. Футзальна камера доповнена пінними матеріалами, щоб контролювати відскок.

 

Клапани:

Існує два види - силіконові (характерні для дорожчих м'ячів) і бутилові, які теж чудово тримають повітря, але в порівнянні з силіконом накачувати бутилову камеру голкою трохи складніше. Добре зарекомендувала себе технологія Double-Lock, яка гарантує подвійне блокування та максимальну герметичність..

 

З'єднання панелей:

Оптимальним варіантом є ручне зшивання або зшивання доповнене склейкою. У аматорських моделях може використовуватися машинна зшивка.

 

Найкращі м'ячі для залу в ракурсі розміру:

Оптимальним розміром є «4» - він також підходить для тренувань підлітків віком до 12 років.

Що стосується шарів підкладки, не всі виробники афішують цю інформацію, вважаючи її комерційною таємницею або фірмовою розробкою. Однак для того щоб був необхідний рівень відскоку «внутрішня начинка» як правило, доповнюється матеріалами, що демпфують.

 

Як вибрати найкращі м'ячі для зали

Для того, щоб ваш вибір був виправданий, дотримуйтесь наступної схеми вибору: для початку визначтеся з рівнем (професійний, напівпрофесійний/тренувальний або аматорський). Вибираючи професійні позиції можна побачити, що характеристики у різних брендів немає істотних відмінностей, різниця лише у фірмових технологіях. Як правило, ці моделі відповідають критеріям ФІФА і мають сертифікацію. Щодо напівпрофі: тут звертаємо увагу на матеріал покришки, вид камери та клапана. Якщо виробник вказав інформацію про шари підкладки і матеріали під покришкою, їх теж можна вивчити. Більш якісними вважаються вироби з ручною зшивкою. Плюсом буде сертифікація FIFA. Якщо вам потрібна аматорська модель, відштовхуйтесь від ціни. Не віддавайте переваги найдешевшим товарам, швидше за все їхня якість залишає бажати кращого. Футзальні м'ячі цього рівня розраховані на невеликі навантаження.

 

Трохи та сертифікації FIFA

Якщо м'яч має відповідне маркування – це означає, що він пройшов професійне тестування та відповідає міжнародним нормативам якості. Основними критеріями оцінки тут є:

  • вага на різних етапах
  • стійкість до вологопоглинання
  • статика стабільність
  • геометрія поверхні
  • балансування
  • сферичність
  • рівень відскоку

Що означають сертифікати: FIFA QUALITY PRO – надається до м'ячів професійного використання. Відрізняється найвищими якісними характеристиками та є гарантією, що виріб витримає високі навантаження, а саме збереже форму навіть після 2000 ударів.

Сертифікат FIFA QUALITY аналогічний IMS, за винятком, що за IMS ФІФА не отримують роялті.

 

Враховуючи всі ці особливості, ви зможете вибрати найкращі м'ячі для залу та грати продуктивніше. Якщо ви сумніваєтеся, краще звернутися до спеціалізованого магазину, в якому представлені товари різних брендів. У них вас зможуть проконсультувати та розповісти про новинки, а також підібрати оптимальну модель із вигідним поєднанням ціна-якість. Тільки фірмові моделі, що відповідають сучасним стандартам, зможуть зробити ваше заняття футболом максимально результативним.



Футбольний магазин Rabona 2024
Просування - mytarget.studio

2017 © Made by djet.me

Оберіть мову для сайту



Основна мова цього сайту українська

Якою версією бажаєте скористатись?