Які бутси краще вибрати

Опубліковано 2022-07-20
Які бутси краще вибрати



Які бутси краще вибрати

Професійне або аматорське заняття футболом передбачає вибір екіпірування, яке дозволить гравцеві розкрити свій потенціал. Взуття тут грає одну з найважливіших ролей. Для того щоб можна було підтримувати динаміку гри при атаці або для відображення ударів, безсумнівно потрібна хороша пара бутс. Кожен футболіст стикається з питанням: які бутси краще вибрати. Сьогодні основні великі виробники, такі як Nike, Adidas, Joma або Puma, пропонують споживачеві величезний асортимент, розрахований на різний кваліфікаційний рівень і бюджет. Однак вибір бутс залежить від багатьох факторів, основним з яких є вид ігрової поверхні.

Які бутси краще вибрати для натурального газону

Усі бутси ділять залежно від конфігурації (форми шпильок). Для натуральних полів призначене взуття з маркуванням:

  • FG (Firm ground) – бутси з 9-14 шипами середньої довжини до 1,5 см, виготовлені з пластикових композитів або поліуретану. Для натуральної поверхні потрібна більш загострена форма.

  • MG (Multi Ground) як правило, передбачають 13-24 шипи, короткі (8мм) або довгі (до 12мм), виготовлені з пластику, гуми або поліуретану. Форма даного взуття дозволяє використовувати його як універсальну і для синтетичних покриттів.

  • SG (Soft Ground м'який грунт) – бутси з 6-8 подовженими металевими та поліуретановими шипами до 18мм. Це ідеальний варіант для м'яких вологих натуральних полів. У дорожчих моделях штифти знімні (поставляються в комплекті) і можуть підбиратися залежно від потреб гравця. Однак для підлітків та дітей їх використовувати не можна, оскільки можна деформувати стопу.

  • HG – підходить для щільного стоптаного поля. Взуття має схожі характеристики з FG, проте довжина шипів тут менша, а їхня кількість більша.

В цілому для газонів натурального походження необхідно віддавати перевагу моделям з довшими та загостреними шипами, які гарантують необхідний рівень адгезії. Оскільки натуральні поля мають довше волокно, бутси повинні забезпечити стійкість, зчеплення та стабілізацію.

Які бутси краще вибрати для штучних покриттів

Найбільш оптимальним варіантом є бутси з підошвою FG, TF або AG (Artificial Ground/Grass);

  • AG – передбачає 15-27 шипів, залежно від моделі. Шипи короткі до 10мм та виготовлені з поліуретану або гуми.

  • TF – (сороконіжки, багатошипування, шипування) – сама назва говорить про певну будову, яка передбачає наявність безлічі невеликих гумових шипів до 5мм. Торфи користуються популярністю у підлітків, оскільки мають мінімальне навантаження на стопу, також їх використовують дорослі футболісти під час тренувального процесу. Так що якщо стоїть питання, які бутси краще вибрати для підлітка – сороконіжки будуть оптимальним варіантом.

Будова шипів у моделях для штучного газону спрямовано більш рівномірний розподіл ваги і навантаження. Часто практикується неоднорідний матеріал шипів: жорсткіша основа і пружніший низ (зона зіткнення з поверхнею). Також у деяких моделях вторинні зони контакту передбачають короткі шпильки. Волокно синтетичних полів нижче натуральних, з цим пов'язана довжина та розташування шипів.

 

Які бутси краще вибрати для зали

Бутси, які використовуються на рівних поверхнях, таких як паркет (гума) маркуються Indoor, IC, IN, залежно від торгової марки. Їх найчастіше називають футзалки. Їх конструкція забезпечує амортизацію та поглинання ударних навантажень. Оптимальне зчеплення зі підлогою досягається завдяки поліуретановому або гумовому малюнку підошви. Верх такого взуття аналогічний верху бутс або сороконіжок. Багатофункціональність футзалок полягає у можливості грати у них на вулиці (залежить від моделі), тому їх іноді називають футбольними кросівками.

 

Позиція та матеріали

Якщо детальніше зупинятися на позиції гравця, для нападників найважливіше це вага і зчеплення, тобто бутси повинні дозволити миттєво набирати максимальну швидкість. Рекомендована вага близько 210 грам. Для півзахисників важливим фактором є комфорт, оскільки їм доводиться долати значні відстані. Захисникам важливі точність пасів та контроль м'яча. Для воротаря вибирайте взуття із максимально надійним зчепленням.


Якщо необхідно визначитися, які бутси краще вибрати в ракурсі матеріалів, врахуйте такі нюанси. Комфорт та м'якість забезпечить натуральна шкіра (кенгуру, теляча), проте, при тривалому впливі вологи матеріал набирає вологу та важчає. Непогане співвідношення еластичності та практичності гарантує синтетична шкіра. До того ж вона має прекрасні вологовідштовхувальні властивості. Сучасні синтетичні матеріали дають мінімальну вагу та практичність використання, за рахунок цього можна краще контролювати м'яч, проте вони поступаються за еластичністю. Цілісно-в'язані структури Primeknit або Nike Flyknit – дають відмінну еластичність і щільність посадки, подібну до шкарпеток. Якщо модель з невеликим носом, вона буде надавати додаткову підтримку гомілкостопа. Важливо, що такі матеріали дозволяють стопі дихати і не перегріватись під час тривалої експлуатації. Бутси з knit-матеріалів практичні і мають легку вагу.



Футбольний магазин Rabona 2024
Просування - mytarget.studio

2017 © Made by djet.me

Оберіть мову для сайту



Основна мова цього сайту українська

Якою версією бажаєте скористатись?